kirjaudu sisälle

AJANKOHTAISTA Pelto

04.12.2015
Pelto
Ylläpito lopetettu
Valitettavasti olemme joutuneet lopettamaan palvelun ylläpidon ja kehittämisen.
Kiitos mielenkiinnosta sivujamme kohtaan
05.03.2014
Pelto
Kuvia hakelaitoksen rakentamisesta
Lisätty kuvia galleriaan 5.3.2014
20.05.2013
Pelto
Syysviljoilla runsaasti rikkakasveja
Syysviljojen kasvu on ollut viileässä säässä hidasta. Rikkakasveille olosuhteet ovat olleet suotuisat ja etenkin harvoissa ja aukkoisissa kasvustoissa niitä on runsaasti. Syysviljojen korrenkasvu on alkanut ja rikkakasvit ovat jo melko suuria, joten syysviljamaiden rikkakasvitorjunta on ajankohtaista viimeistään nyt.
Kevätkylvöt jatkuvat monin paikoin keskeytyksettä. Odotetut sateet ovat olleet lähinnä paikallisia kuuroja ja suurimmat sateet ovat kiertäneet Turun seudun. Muutamista lämpimistä päivistä huolimatta orastuminen on ollut hidasta, ja ensimmäiset kylvöt kaipaavat jo lämmintä sadetta.
06.05.2013
Pelto
Kasvukausi alkoi myöhässä

Kasvukausi alkoi Piikkiössä 30.4. viikon keskimääräistä myöhemmin. Yölämpötilat ovat edelleen pakkasen puolella, ja päivisinkin on päästy parhaimmillaan vain 12 oC lämpötiloihin. Nurmet ja syysviljat ovat aloittamassa kasvua ja kevätlannoituksiin päästään sitä mukaa kuin pellot kantavat. Kynnösten pinnat kuivuvat auringossa, mutta maa on edelleen märkää ja kylmää. Viikon lopulle luvatut vähäiset sateet tasoittavat kosteutta ja kylvöille päästäneen pian sateiden jälkeen, viimeistään ensi viikolla sään lämmitessä. Syksyllä sateiden tiivistämien ja muokkaamatta jääneiden lohkojen kuivumista joudutaan odottamaan pidempään.

6.5.2013 tutkimusmestari Marja Kujala, MTT Kasvintuotanto, Peltokasvit Piikkiö
01.07.2011
Pelto
Voimakas kasvu, sadetta saatu
Helteet alkoivat jällen 28.6. jatkuen nyt neljättä päivää. Edellinen jakso kesti viikon, helluntaihin asti. Nyt on sekä 29. että 30.6. maksimilämpötila ollut 27,9 astetta Piikkiössä. Kesäkuun keskilämpötila oli 16,8 astetta, keskimääräinen ylittyi 2,4 asteella. Tehoisaa lämpötilasummaa on kasvukauden alusta 22.4. alkaen tähän mennessä, 30.6. asti kertynyt 515 astetta kun keskimääräinen on 443. Kasvukausi on tehoisan lämpötilasumman mukaan edelleen noin viikon edellä keskimääräistä.

Sateita on saatu Piikkiössä siten, että tämän aamun vuorokauden mittaus oli 6 mm ja tätä ennen, 23.6. sadetta 7 mm. Kesäkuun kokonaissademääräksi saatiin 63 mm. Normaali määrä on 47 mm, tämä ylittyi siten 16 mm Piikkiössä. Alueelliset vaihtelut sademäärissä ovat suuria.

Kevätrypsi kukkii ja kevätrapsi aloittelee kukintaansa. Kevätviljat tähkivät. Kasvustot ovat reheviä ja pystyssä. Kasvustot tarvitsevat jatkossakin sopivasti vettä ja auringonpaistetta.

1.7. 2011 Vanhempi tutkija Yrjö Salo, MTT Piikkiö
17.06.2011
Pelto
Helteen jälkeen saatiin sadetta
Kesäkuun helleviikko alkoi maanantaina ja jatkui helluntaihin, 6.-12.6. Tuolloin joka päivä ylitettiin helleraja ja korkeimmat lämpötilat saavutettiin 10. ja 11. päivinä, molempina maksimilämpötila oli 30,4 astetta Piikkiössä. Helluntaipyhänä maksimi lämpötila oli vielä 28,1 astetta, mutta sen jälkeen maanantaina enää 17,2 astetta. Tehoisaa lämpötilasummaa on kasvukauden alusta 22.4. alkaen tähän mennessä 15.6. asti kertynyt 354 astetta kun keskimääräinen on 291. Kasvukausi on nyt tehoisan lämpötilasumman mukaan noin viikon edellä keskimääräistä.

Helteen jälkeen saatiin kaivattu kesäkuun ensimmäinen sade 17 mm maanantaina 13.6. Vähän sadetta saatiin myös seuraavina päivinä niin, että 15.6. mennessä oli saatu kesäkuussa yhteensä 25 mm vettä Piikkiössä. Kasvit tarvitsevat lisää vettä. Alueelliset vaihtelut sademäärissä ovat kuitenkin suuret.

Syysruis on pystyssä ja heilimöinyt, syysvehnä tähkii, kevätrypsi on nupulla. Rapsikuoriaisten ruiskutus kevätrypsillä on ajankohtaista. Syysöljykasvien hyvä kukinta päättyi hellejaksoon. Helteinen ja kuiva jakso tuli peltokasvien kannalta liian aikaisin. Puintiaikaan helle on tervetullut. Viime vuonna oli hyvät puinti-ilmat. Onneksi helle ja kuivuus loppuivat, kasvustot tarvitsevat vettä ja auringonpaistetta sopivassa suhteessa.

17.6.2011 Vanhempi tutkija Yrjö Salo, MTT Piikkiö
03.06.2011
Pelto
Kasvukausi edistynyt keskimääräisesti
Toukokuun keskilämpötila oli Piikkiössä 9,3 astetta, joka on 0,3 astetta keskimääräistä vähemmän. Tehoisaa lämpötilasummaa oli 2.6. mennessä kertynyt 178 astetta, joka on sama kuin keskimääräinen kertymä. Viimeiset hallat olivat 20. ja 21.5., jolloin lukemat maassa olivat -0,8 ja -1,0 astetta. Toukokuun maksimilämpötila, 23,0 astetta saavutettiin 31.5.

Toukokuussa satoi Piikkiössä 47 mm, keskimääräinen on 35 mm eli keskimääräinen ylittyi tänä keväänä 12 mm. Sadepäiviä toukokuussa oli 14 kpl. Suurin vuorokauden sademäärä, 11 mm saatiin 29.5.

Kasvustot saivat hyvin sadetta toukokuussa. Viileä kasvukauden alku on ollut hyväksi kasvustoille. Hallaa ei ole esiintynyt toukokuun lopulla. Nurmet kasvavat voimakkaasti, syysruis on tullut tähkälle ja syysöljykasvit, jotka säästyivät talvituholta, kukkivat. Kevätviljat ovat oraalla ja rikkakasviruiskutukset alkavat olla ajankohtaisia. Öljykasvien taimissa voi olla kirppoja. Jos niitä on enemmän kuin 1 kpl/sirkkataimi, tarvitaan torjuntaruiskutus.

3.6.2011 Vanhempi tutkija Yrjö Salo, MTT Piikkiö